Objava

Kateri tip kože imate in kako skrbeti zanjo?

Kateri ti kože imate

 

Ljudje imamo različne tipe kože. Vsak tip kože je poseben in zahteva določen način nege ter določene kozmetične izdelke. Pri negi je to potrebno upoštevati, da za kožo kar se da kvalitetno poskrbimo, saj je koža naš največji organ. 

Če ne veste, kakšen tip kože imate, lahko doma naredite kratek test.

Test: kateri tip kože imaš? 

Najprej si dobro umite obraz in počakajte nekaj ur, da se koža nevtralizira. Na obraz ne nanašajte ničesar. Po dveh urah si pripravite zelo tanek kos papirja. Nežno pritisnite kos papirja na čelo, nos, lica in brado:

 • če se masten madež vidi na celotnem listu papirja, je vaša koža mastna 
 • suha in normalna koža ne bosta na papirju pustili nikakršnih sledi
 • če boste sledi maščobe zasledili na čelu in nosu (torej v obliki črke T), je vaša koža mešan tip

 

Katere tipe kože poznamo?

 • Normalen tip kože

Koža je mehka in gladka, ni pretirano občutljiva in je dobro prekrvavljena. Pore so majhne, ogrci in mozolji redki.

Nega: normalen tip kože negujemo tako, da jo redno in temeljito čistimo ter vsakodnevno vlažimo in nahranimo z rastlinskimi kozmetičnimi olji Macrovita. 

 • Masten tip kože

Če imate svetlečo kožo, relativno široke pore in bledo polt, imate masten tip kože. Prednost mastne kože je, da se stara počasneje kot drugi tipi.

Nega: Priporočljivo je, da 2 x na teden kožo očistimo z pilingom za obraz. Poleg tega je priporočljivo, da kožo očistimo dvakrat na dan z 100% bio razgradljivim trdim milom iz oljčnega & arganovega olja. Za odstranjevanje ličil uporabimo micellarni čistilni gel oljčno & arganovo olje ali čistilno mleko iz oljčnega olja & matični mleček čebel, ki sta naravna in ne vsebujeta zdravju škodljivih snovi. Enkrat na teden  si privoščimo še masko za mastno kožo iz linije oljčno olje & matični mleček čebel.  

 • Suh tip kože

Suha koža je običajno precej problematična, ker povzroča občutek napetosti in zategovanja, koža velikokrat občutljivo reagira, pokažeta pa se lahko tudi rdečica in srbečica. Suh tip kože je nagnjen h gubanju, saj mu primanjkuje kolagena in drugih esencialnih olj in hranil.

Nega: pomembno je, da se izogibate kozmetiki, ki vsebuje alkohol, naj kozmetika bazira na olju ali vodi. Negujete jo z olji, ki bodo kožo nahranili in navlažili.

 • Občutljiv tip kože

Koža je močno napeta, hitro pordi, se lušči, srbi ali celo peče. Taka koža je nagnjena tudi k alergijam. Občutljiva koža na obrazu je dovzetna za spremembe vremena in okolja.

Nega: Občutljiva koža potrebuje temeljito nego, ker se hitro suši. Negujte jo s kozmetiko namenjeno občutljivi koži. Kozmetika naj NE vsebuje dišav, konzervansov in površinsko aktivnih sestavin. Izdelke testirajte na majhnem predelu kože, da ugotovite ali vaša koža izdelek dobro prenaša.

 • Zrel tip kože

Leta tečejo, koža postaja vedno bolj suha, manj prožna, groba, tanka in polna nepravilnosti.

Nega: Dobro jo je negovati na podoben način kot suho, vendar ji od časa do časa privoščite še nekaj več, na primer masažo, zeliščne obkladke, ki kožo spodbudijo in ji omogočijo, da vsrka več hranilnih snovi. Zrelemu tipu kože zelo dobro denejo sredstva, ki vsebujejo vitamine C, E, B3, niacin, aminokisline in beljakovine.

 • Mešan tip kože

To je tip kože, ki zadržuje lastnosti mastne, suhe in občutljive kože. 

Velikokrat se zgodi, da ugotovimo, da mešana koža postane bolj uravnotežena, ko prenehamo z uporabo izdelkov, ki so premastni za T predel ali premalo hranljivi za suh predel kože. 

Nega: Vsak predel obraza negujete stanju primerno.

 • Problematičen tip kože

Takšen tip kože je najpogostejši pri najstnikih v puberteti, ko je koža izredno občutljiva, mastna, razdražena in polna nečistoč.

Nega: Najpomembnejše je, da na njej ne uporabljamo sredstev, ki vsebujejo alkohol, in drugih agresivnih sestavin. Kože ne smete čistiti preveč, saj to še bolj spodbuja izločanje naravnih maščob. Dobro jo je negovati z naravnimi izdelki in sestavinami, kot sta kamilica in glina.

 

V naši spletni trgovini boste našli najrazličnejše kreme za vse naštete tipe kože. 

Vam je uspelo ugotoviti, kateri tip kože imate? Ali dobro skrbite zanj?

 

One thought on “Kateri tip kože imate in kako skrbeti zanjo?

 1. Mateja H. (41) pravi:

  Odličen članek!
  Z vašim nasvetom sem odkrila, da imam suh tip kože. Upoštevala sem vaš nasvet in super hranilna krema iz matičnega mlečka čebel in oljčnega olja mi res odgovarja.
  Top krema, končno na mojem obrazu ni več vidnih rdečih lis.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.